ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ

30/01/2009 17:08

Γιατί  ενώ η διατροφή των Γάλλων είναι πλούσια σε λιπαρά, χρησιμοποιούν πολύ βούτυρο και στη μαγειρική και στα γλυκά τους , εντούτοις δεν έχουν προβλήματα καρδιάς?

Πολύ παράδοξο....αλλά ίσως και  όχι αν δούμε ότι καθημερινά πίνουν ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί ( ισως και παραπάνω... )

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Εκτός των άλλων θετικών επιδράσεων του κόκκινου κρασιού, η δράση του κατά του καρκίνου και της γήρανσης οφείλεται στις πολυφαινόλες. Οι τελευταίες είναι ενώσεις με αντιοξειδωτικές ή και αντιμικροβιακές ιδιότητες και περιέχονται στη φλούδα και στα κουκούτσια των σταφυλιών σε σημαντικές ποσότητες και σε μεγαλύτερο ποσοστό στις ερυθρές ποικιλίες απ’ ότι στις λευκές. Η μεταφορά των πολυφαινολών στο κρασί γίνεται με τη συνδρομή της αλκοόλης η οποία παράγεται από τη ζύμωση. Σ’ αυτές ανήκουν οι κατεχίνες, οι επικατεχίνες, το γαλλικό οξύ και η ρεσβερατρόλη, στις οποίες αποδίδονται αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η αντιοξειδωτική δράση των παραπάνω ουσιών προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρί­ζες που απελευθερώνονται στις κανονικές αντιδράσεις του μεταβολισμού μας και οι οποίες απο­δεδειγμένα εμπλέκονται στην καρκινογένεση, αφού είναι ικανές να οξειδώσουν το DNA, τις μεμβράνες και τις πρωτεΐνες των κυττάρων.

Μά­λιστα πιο δραστική από τις πολυφαινόλες εναντίον του καρκίνου είναι η ρεσβερατρόλη που έχει αφ' ενός την ικανότητα να παρεμβαίνει σε διάφορα στάδια καρκινογένεσης με την αντιοξειδωτική της δράση και αφ’ ετέρου μειώνει τη φλεγμονή αλλά και τη σύνθεση των πρωτεϊνών NF kappa Β που πα­ράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ορ­γανισμού όταν αυτός δέχεται επίθεση. Η πρω­τεΐνη NF kappa Β εμπλέκεται στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μεταστάσεων.

TRANS ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗ

Η ρεσβερατρόλη ανιχνεύτηκε πρώτα στο Vitis vinifera, όπου είναι συσσωρευμένη στους ιστούς των φύλλων ώστε να αντιδράσει σε περίπτωση μηχανικού τραυματισμού, σε έκθεση στο UV, στο χλωριούχο αργίλιο ή σε επίθεση μυκήτων, κυρίως από τους Botrytis cinerea και Plasmospora viticola.

Το ενδιαφέρον στην κατόπτευση της παρουσίας της ρεσβερατρόλης στα κρασιά αυξήθηκε όταν επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ερυθρού οίνου και των καρδιαγγειακών επεισοδίων – το λεγόμενο Γαλλικό παράδοξο.

Πέρα από τις προαναφερθείσες ιδιότητες της, η ρεσβερατρόλη κατέχει τόσο σημαντική θέση ανάμεσα στα υπόλοιπες φαινολικές ενώσεις και για το ότι εμποδίζει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, προστατεύει το συκώτι απ’ τη λιπιδική υπεροξειδάση και παρεμποδίζει την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, τροποποιώντας τον μεταβολισμό τους.

 Πάνος Δ.

 

Back